Ομάδα Αερικό

Μια ομάδα εκπαιδευτικών και καλλιτεχνών ανακαλύπτει το παιχνίδι, πειραματίζεται και ανακαλύπτει το περιβάλλον, αγαπάει τη φύση και τα ζώα, παίζει μουσική, τραγουδάει, κατασκευάζει και ζωγραφίζει, αφηγείται και δημιουργεί μέσα από παραμύθια, εικόνες, στίχους, χώρες και πολιτισμούς. Ταξιδεύουμε με τη φαντασία μας και ζωντανεύουμε κόσμους ανύπαρκτους με μικρούς και μεγάλους μέσα από δράσεις και κύκλους εργαστηρίων με διαφορετικές θεματικές! 

Με την ομάδα Έκφρασης και Παιχνιδοπλασίας «Αερικό»...

 

...ανακαλύπτουμε τη χαρά της έκφρασης και της επικοινωνίας και ακούμε τους άλλους, επιτρέποντάς τους να εκφραστούν και να επικοινωνήσουν...

...παίζουμε – και μέσα από το παιχνίδι γελάμε, αφουγκραζόμαστε ο ένας τον άλλο, συμμετέχουμε σε μια ομάδα,

 μαθαίνουμε, παρατηρούμε, δοκιμάζουμε, εργαζόμαστε και συνεργαζόμαστε!

...πλάθουμε, δηλαδή γινόμαστε δημιουργοί και βάζουμε μπρος τη δημιουργική μας φαντασία για απίθανα ταξίδια

σε θαυμαστούς κόσμους που υπάρχουν ή που θα θέλαμε να υπάρχουν!

...εμπλουτίζουμε τις εμπειρίες μας, τις γνώσεις, τις τεχνικές μας μέσα από τα υπέροχα μυστικά που αποκαλύπτει κάθε φορά η βαλίτσα του «Αερικού»!

 

  Η Ομάδα Έκφρασης και Παιχνιδοπλασίας «Αερικό» δημιουργήθηκε με όραμα τη δημιουργική συνεργασία εκπαιδευτικών, καλλιτεχνών και διαφόρων άλλων εξειδικευμένων επαγγελματιών που αγαπούν τον εναλλακτικό τρόπο μάθησης και με κύριους στόχους:

• την καλλιέργεια της έκφρασης και της δημιουργικής φαντασίας

• την ενθάρρυνση της επικοινωνίας και την ενίσχυση της  κοινωνικοποίησης

•την ενδυνάμωση της ενσυναίσθησης και της κριτικής σκέψης

•την ανάπτυξη δεξιοτήτων και την προσωπική ανάπτυξη

•την αγάπη για τη γνώση

•το ενδιαφέρον για διαφορετικούς τρόπους διδασκαλίας και βιωματικής μάθησης

  

  Με γνώμονα τις σύγχρονες παιδαγωγικές μεθόδους που δίνουν έμφαση στην παιδοκεντρική διάσταση της εκπαίδευσης, την ενεργητική μάθηση και την ενασχόληση με τις τέχνες, η ομάδα «Αερικό» στηρίζει πολύπλευρους, διαθεματικούς και ολιστικούς τρόπους που προωθούν την ενοποίηση της γνώσης, τη διαμόρφωση ενός προσωπικού συστήματος αξιών για το παιδί, την αυτενέργεια και την ανάπτυξη της πολλαπλής νοημοσύνης. Τα αξιόλογα και εξειδικευμένα μέλη της ομάδας «Αερικό» ενημερώνονται συνεχώς σχετικά με τις νέες επιστημονικά εμπεριστατωμένες τάσεις και τις πρωτοπόρες προσεγγίσεις από το χώρο της παιδαγωγικής και της καλλιτεχνικής αγωγής. Γεμάτη ιδέες, ενθουσιασμό, αγάπη για καλλιτεχνικές και παιδαγωγικές δράσεις, αλλά και πολύχρονη εμπειρία κοντά σε μικρά και μεγάλα παιδιά, η ομάδα Έκφρασης και Παιχνιδοπλασίας «Αερικό» σας προσκαλεί στο χώρο της, έτοιμη για νέες εμπειρίες. Στο εξοπλισμένο εργαστήριο της οδού Πατησίων 339Δ προσφέρει μια σειρά από δραστηριότητες που απευθύνονται σε μαθητές, γονείς, εκπαιδευτικούς, μικρά και μεγάλα παιδιά ως 99 ετών (!), με σεβασμό απέναντι στις ανάγκες, τις επιθυμίες, τις ιδέες τους:

 

•Βιωματικές δράσεις

•Εργαστήρια

•Σεμινάρια

•Συναντήσεις

•Καλλιτεχνικές παρεμβάσεις

•Θεραπείες μέσω τεχνών

106206848_10165606063705206_590479793011
Ευφροσύνη Πάτρα

Η Ευφροσύνη Πάτρα είναι απόφοιτος του Τμήματος Μουσικών Σπουδών Αθηνών, διπλωματούχος πιάνου και θεωρητικών και κάτοχος Master of Arts Μουσικοθεραπείας από το Anglia Ruskin University του Cambridge. Συμμετέχει ενεργά σε σεμινάρια, βιωματικά εργαστήρια και μετεκπαιδεύσεις και το 2007 ξεκίνησε να εργάζεται στην πρωτοβάθμια γενική εκπαίδευση. Τα τελευταία χρόνια βρίσκεται στην ειδική αγωγή σε ειδικά γυμνάσια/λύκεια και ΕΕΕΚ.  Παράλληλα συνεργάζεται με ιδιωτικούς φορείς (νοσοκομεία, κέντρα θεραπειών κ.α.) πραγματοποιώντας μουσικοθεραπευτικές συναντήσεις με παιδιά και ενήλικες. Aσχολείται επίσης με τη δημιουργία και υλοποίηση δημιουργικών εργαστηρίων και εκπαιδευτικών προγραμμάτων με εργαλείο τη μουσική και διάφορες άλλες μορφές τέχνης, εξετάζοντας τη διαθεματική τους σχέση με άλλα αντικείμενα. Είναι μέλος του Ελληνικού Συλλόγου Πτυχιούχων Επαγγελματιών Μουσικοθεραπευτών.

marina.jpg
Μαρίνα Μίντζα

H Μαρίνα Μίντζα εργάζεται ως εκπαιδευτικός μουσικής στην Πρωτοβάθμια από το 2005 και ως μουσικοπαιδαγωγός σε ωδεία και χώρους δημιουργικής απασχόλησης. Eίναι κάτοχος Μεταπτυχιακού Διπλώματος στη Μουσική Εκπαίδευση από το τμήμα Μουσικών Σπουδών (ΕΚΠΑ), Ανώτερων Θεωρητικών και απόφοιτος του Διετούς Επιμορφωτικού
Εργαστηρίου Καλλιτεχνικής και Δημιουργικής Εκπαίδευσης «ΑΝΙΜΑ». Συμμετέχει με βιωματικά εργαστήρια σε συνέδρια, ημερίδες και επιμορφώσεις εκπαιδευτικών μουσικής.
Το 2018 κυκλοφόρησε το βιβλίο   

« Παιχνίδια με τους Μουσικούς Σωλήνες Boomwhackers» (εκδ. Fagottobooks) στο οποίο συμμετείχε ως συν-συγγραφέας. Πιστεύει πως «η μουσική
πρώτα ανακαλύπτεται και μετά μαθαίνεται» και για αυτό η εκμάθηση της μουσικής μέσα από βιωματικές δραστηριότητες αποτελεί τον πυρήνα στη μουσική διδασκαλία της.

danai.jpg
Δανάη Μαρίνου

Η Δανάη Μαρίνου είναι πτυχιούχος του τμήματος Μουσικών Σπουδών Αθηνών, πτυχιούχος Πιάνου και Ανώτερων Θεωρητικών (Αντίστιξη και Φούγκα) και κάτοχος δύο Master in Education, Τεχνολογίες της Πληροφορίας και Επικοινωνίας για την Εκπαίδευση από το ΤΕΑΠΗ Αθηνών και Ειδικής Αγωγής από το Πανεπιστήμιο Λευκωσίας. Έχει διδάξει σε δημοτικά, γυμνάσια, Ι.Ε.Κ. και μουσικά σχολεία της Ελλάδας ενώ είναι διορισμένη στην δημόσια εκπαίδευση ως μουσικός σε Ειδικά Σχολεία. Τα τελευταία χρόνια έχει διδάξει σε διεθνή σχολεία των Ηνωμένων Αραβικών Εμιράτων και του Ηνωμενου Βασιλείου. Η πολυετής της πείρα με χορωδίες και ορχήστρες αλλά και το πάθος της για την μουσική και τις live performances είναι έκδηλη στην διδασκαλία της με σκοπό την ενεργό συμμετοχή και έκφραση των μαθητών, παιδιών και ενηλίκων.

unnamed.jpg
Καλλιόπη Λιαδή

Η Καλλιόπη Λιαδή γεννήθηκε στην Αθήνα και κατάγεται από τη Χίο. Σπούδασε ζωγραφική στο Brooklyn College (CUNY) στη Νέα Υόρκη, έχει παρακολουθήσει σεμινάρια για τη διδασκαλία εικαστικών σε παιδιά και για την πολιτιστική διαχείριση και έχει κάνει πολλές διαφορετικές διαδρομές στο χώρο της δημιουργικής έκφρασης (διδιασκαλία εικαστικών σε παιδιά, συμμετοχή σε θεατρικές ομάδες και μουσικά σχήματα, θέατρο, παραγωγή και διοργάνωση πολιτιστικών εκδηλώσεων, επιμέλεια εκθέσεων κ.ά). Όσες ολοκληρώθηκαν είχαν αίσιο τέλος, ενώ κάποιες εξελίσσονται ακόμα. Σημαντικοί σταθμοί ήταν η εγκατάσταση της στη Χίο και η «Αίθουσα Τεχνών Καλλιόπη» (2006 – 2013). Τα τελευταία τέσσερα χρόνια μπήκε στον κόσμο της αφηγηματικής τέχνης που τώρα εξερευνά. Το 2016 ολοκλήρωσε το διετές πρόγραμμα της Σχολής Αφηγηματικής Τέχνης του Κέντρου Μελέτης και Διάδοσης Μύθων και Παραμυθιών. Πιστεύει στο φως, στη συνεργασία και στην καλή διάθεση.

18740801_1501227993270714_43427392423165
Νίκος Σταμούλης

O Νίκος Σταμούλης γεννήθηκε στη Θεσσαλονίκη στις 29/09/1978. Τα πρώτα του μουσικά ακούσματα ήταν σε πολύ μικρή  ηλικία, όταν ο παππού του, ο οποίος καταγόταν από την Ανδριανούπολη της Τουρκίας, έπαιζε συχνά δίσκους από μουσική της Πόλης και ελληνικής παραδοσιακής στο σπίτι. Σε ηλικία 15 χρονών αρχίζει να ασχολείται με τη κιθάρα και το τραγούδι, αλλά γρήγορα τον κερδίζουν τα παραδοσιακά κρουστά, με τα οποία ασχολείται μέχρι και σήμερα. Έχει παρακολουθήσει μαθήματα κρουστών και φωνητικής στο Ωδείο Γαλαξίας και αργότερα στο ωδείο Εν Χορδαίς στη Θεσσαλονίκη . Το 2007 εισέρχεται στο ΤΕΙ Λαικής και Παραδοσιακής Μουσικής του ΤΕΙ Ηπείρου στην Άρτα, όπου μαθητεύει και συνεργάζεται με μουσικούς όπως ο Δημήτρης Μυστακίδης, ο Φώτης Σιώτας, ο Απόστολος Τσαρδάκας, Λευτέρης Παύλου κ.α. Αυτή τη περίοδο διαμένει στην Αθήνα όπου εργάζεται σαν μουσικός και έχει συμμετάσχει μεταξύ άλλων στη θεατρική παράσταση ‘’Τρωάδες : H Τραγωδία των Ηττημένων¨, στο Σύγχρονο Θέατρο,  στο Φεστιβάλ Παραμυθιού στο Θέατρο Παραμυθίας με την Ομάδα Έκφρασης Αερικό, ενώ επίσης ενεργεί ως εισηγητής Μουσικού Εργαστηρίου με θέμα τα Κρουστά και  ο Ρυθμός στην Ελλάδα σε διάφορα σχολεία μέσης εκπαίδευσης. 

mag.jpg
Κατερίνα Μαγαράκη
12783750_997039530371759_628070197053831
Jo Kiero
19702798_1763090017040452_35604556720127
Άννα Σαρούκου

Η Κατερίνα Μαγαράκη είναι απόφοιτος του τμήματος Θεατρικών Σπουδών του Πανεπιστημίου Αθηνών και του μεταπτυχιακού προγράμματος Θεάτρου του Πανεπιστημίου του Leeds. Παρακολουθεί εργαστήρια, σεμινάρια, προγράμματα σχετικά με το θέατρο και την εκπαίδευση, ενώ από το 2009 εργάζεται στην πρωτοβάθμια εκπαίδευση - γράφοντας, σκηνοθετώντας, εμψυχώνοντας, διδάσκοντας το μάθημα της Θεατρικής Αγωγής. Είναι μέλος του Πανελλήνιου Επιστημονικού Συλλόγου Θεατρολόγων (ΠΕΣΥΘ). Την ενδιαφέρει η εξερεύνηση του χαρακτήρα του θεάτρου, η δυναμική του και η σχέση του με τις άλλες μορφές τέχνης, η χρήση του ως παιδαγωγικού εργαλείου, η ιδιότητά του να επιτρέπει σε όλους να εκφραστούν και να επικοινωνήσουν. Αγαπάει την αληθινή επικοινωνία, την αυθεντικότητα, την πρωτοτυπία, τη συνεργασία, την ανταλλαγή.ική εκπαίδευση. Έχει συνεργαστεί με διάφορες Μ.Κ.Ο. σε καμπάνιες και προγράμματα προστασίας για το θαλάσσιο περιβάλλον από τη ρύπανση από το πλαστικό. Έχει παρακολουθήσει πολλά συνέδρια και ημερίδες σε διάφορα θέματα, όπως κλιματική αλλαγή, ανανεώσιμες πηγές ενέργειας και διατήρηση βιοποικιλότητας ενώ παράλληλα ασχολείται και με τον εθελοντισμό. Τα τελευταία 8 χρόνια συμμετέχει σε θεατρικές ομάδες και έχει παρακολουθήσει σεμινάρια για τη χρήση του θεάτρου στην εκπαίδευση, ενώ ασχολείται και την επικοινωνία της επιστήμης μέσω του θεάτρου.

H Άννα Σαρούκου γεννήθηκε το 1990 και μέχρι τα χρόνια της ενηλικίωσης έζησε πλάι στη θάλασσα και τον ήλιο. Ίσως αυτό να εξηγεί τη σύνδεση και τη μεγάλη της αγάπη για την ελευθερία των φυσικών τοπίων και των χρωμάτων. Αποτελεί ιδρυτικό μέλος του project ¨Νομαδική Yoga¨, ενώ τον Φλεβάρη του 2015 ολοκληρώνει το εκπαιδευτικό πρόγραμμα Δασκάλων Hatha Yoga RYT 200 (Yoga Alliance) και τον Ιούνιο του 2016 πιστοποιείται ως Kids Yoga Instructor (Flower Kids Yoga - module I). Σε συνέχεια της ενασχόλησής της με την παιδική yoga τον Σεπτέμβριο του 2017 θα παρακολουθήσει τo πρώτο εκπαιδευτικό πρόγραμμα που θα διεξαχθεί στην Ελλάδα "Yoga for Children with Autism and Special Needs" από την Shawnee Thornton Hardy και με την πιστοποίηση του διεθνούς οργανισμού Yoga Alliance. Ακολουθώντας το δρόμο της συνεχής εκπαίδευσης τον Απρίλη του 2017 συμπληρώνει 25h training με την Μπέτυ Παπαδοπούλου στην Yin Yoga & Creative Flow, ενώ το Νοέμβριο του 2016 παρακολουθεί το επιμορφωτικό σεμινάριο "Yoga κατά τη διάρκεια της κύησης" με εισηγήτριες την Σταυρούλα Κατσίνα και τη Μαρία Μουχταρίδου.  

 

Συνεργαζόμενη κατά τη διάρκεια των τελευταίων επτά ετών με παιδικούς σταθμούς, χώρους δημιουργικής απασχόλησης, εταιρίες και ανεξάρτητους οργανισμούς εκπαιδευτικών προγραμμάτων για παιδιά θεωρεί ότι η πηγή της έμπνευσης και της δημιουργικότητας τόσο σε ένα πλήρες μάθημα yoga, όσο και σε απλές καθημερινές ενασχολήσεις προκύπτει από απλά βλέμματα και ειλικρινή χαμόγελα. Παράλληλα, ανακαλύπτει πως οι προηγούμενες σπουδές της πάνω στις κοινωνικές και ανθρωπιστικές επιστήμες μπορούν να συνδυαστούν σε πλήρη αρμονία με την αγάπη, τη μαθητεία και τη διδασκαλία της yoga.


Έχει παρακολουθήσει workshops forrest yoga inversions and arm balances, jivamukti yoga strengthening & flexibility, acro yoga, arm balances, διαχείρισης συμπεριφορών και ashtanga vinyasa traditional masterclass με τον Timo Jimenez. Αρθρογραφεί σε εβδομαδιαία βάση ως yoga instructor στο site www.flust.gr, ενώ αναζητά διαρκώς νέες γνώσεις και εμπειρίες γύρω από την πρακτική της yoga. Στις κύριες ενασχολήσεις της συνυπάρχουν οι αγάπες για τις πολυπολιτισμικές κουλτούρες, η διαρκώς μετακινούμενη κοινωνία και ο τρόπος που εν τέλει όλα αυτά εκφράζονται και αποτυπώνονται επάνω στο κάθε σώμα. Εκεί εισέρχεται και η yoga ολοκληρώνοντας αυτό το συνεχές ταξίδι...