top of page

Ομάδα Αερικό

Μια ομάδα από καλλιτέχνες και παιδαγωγούς ανακαλύπτει το παιχνίδι, πειραματίζεται και αγκαλιάζει το περιβάλλον, αγαπάει τη φύση και τα ζώα, παίζει μουσική, τραγουδάει, κατασκευάζει και ζωγραφίζει, αφηγείται και δημιουργεί μέσα από παραμύθια, εικόνες, στίχους, χώρες και πολιτισμούς. Ταξιδεύουμε με τη φαντασία μας και ζωντανεύουμε κόσμους ανύπαρκτους με μικρούς και μεγάλους μέσα από δράσεις και κύκλους εργαστηρίων με διαφορετικές θεματικές! 

Με την ομάδα Έκφρασης και Παιχνιδοπλασίας «Αερικό»...

 

...ανακαλύπτουμε τη χαρά της έκφρασης και της επικοινωνίας και ακούμε τους άλλους, επιτρέποντάς τους να εκφραστούν και να επικοινωνήσουν...

...παίζουμε – και μέσα από το παιχνίδι γελάμε, αφουγκραζόμαστε ο ένας τον άλλο, συμμετέχουμε σε μια ομάδα,

 μαθαίνουμε, παρατηρούμε, δοκιμάζουμε, εργαζόμαστε και συνεργαζόμαστε!

...πλάθουμε, δηλαδή γινόμαστε δημιουργοί και βάζουμε μπρος τη δημιουργική μας φαντασία για απίθανα ταξίδια

σε θαυμαστούς κόσμους που υπάρχουν ή που θα θέλαμε να υπάρχουν!

...εμπλουτίζουμε τις εμπειρίες μας, τις γνώσεις, τις τεχνικές μας μέσα από τα υπέροχα μυστικά που αποκαλύπτει κάθε φορά η βαλίτσα του «Αερικού»!

 

Η Ομάδα Έκφρασης και Παιχνιδοπλασίας «Αερικό» δημιουργήθηκε με όραμα τη δημιουργική συνεργασία παιδαγωγών, καλλιτεχνών και διαφόρων άλλων ανθρώπων που αγαπούν τον εναλλακτικό τρόπο μάθησης και με κύριους στόχους:

• την καλλιέργεια της έκφρασης και της δημιουργικής φαντασίας

• την ενθάρρυνση της επικοινωνίας και την ενίσχυση της  κοινωνικοποίησης

•την ενδυνάμωση της ενσυναίσθησης και της κριτικής σκέψης

•την ανάπτυξη δεξιοτήτων και την προσωπική ανάπτυξη

•την αγάπη για τη γνώση

•το ενδιαφέρον για διαφορετικούς τρόπους διδασκαλίας και βιωματικής μάθησης

  

  Με γνώμονα τις σύγχρονες παιδαγωγικές μεθόδους που δίνουν έμφαση στην παιδοκεντρική διάσταση της εκπαίδευσης, την ενεργητική μάθηση και την ενασχόληση με τις τέχνες, η ομάδα «Αερικό» στηρίζει πολύπλευρους, διαθεματικούς και ολιστικούς τρόπους που προωθούν την ενοποίηση της γνώσης, τη διαμόρφωση ενός προσωπικού συστήματος αξιών για το παιδί, την αυτενέργεια και την ανάπτυξη της πολλαπλής νοημοσύνης. Τα αξιόλογα και εξειδικευμένα μέλη της ομάδας «Αερικό» ενημερώνονται συνεχώς σχετικά με τις νέες επιστημονικά εμπεριστατωμένες τάσεις και τις πρωτοπόρες προσεγγίσεις από το χώρο της παιδαγωγικής και της καλλιτεχνικής αγωγής. Γεμάτη ιδέες, ενθουσιασμό, αγάπη για καλλιτεχνικές και παιδαγωγικές δράσεις, αλλά και πολύχρονη εμπειρία κοντά σε μικρά και μεγάλα παιδιά, η ομάδα Έκφρασης και Παιχνιδοπλασίας «Αερικό» σας προσκαλεί στο χώρο της, έτοιμη για νέες εμπειρίες. Στο εξοπλισμένο εργαστήριο της οδού Πατησίων 339Δ προσφέρει μια σειρά από δραστηριότητες που απευθύνονται σε μαθητές, γονείς, εκπαιδευτικούς, μικρά και μεγάλα παιδιά ως 99 ετών (!), με σεβασμό απέναντι στις ανάγκες, τις επιθυμίες, τις ιδέες τους:

 

•Βιωματικές δράσεις  •Εργαστήρια  •Σεμινάρια   •Συναντήσεις  •Καλλιτεχνικές παρεμβάσεις   •Θεραπείες μέσω τεχνών

106206848_10165606063705206_590479793011
Ευφροσύνη Πάτρα

Η Ευφροσύνη Πάτρα είναι απόφοιτος του Τμήματος Μουσικών Σπουδών Αθηνών, διπλωματούχος πιάνου και θεωρητικών και κάτοχος Master of Arts Μουσικοθεραπείας από το Anglia Ruskin University του Cambridge. Συμμετέχει ενεργά σε σεμινάρια, βιωματικά εργαστήρια και μετεκπαιδεύσεις και το 2007 ξεκίνησε να εργάζεται στην πρωτοβάθμια γενική εκπαίδευση. Τα τελευταία χρόνια βρίσκεται στην ειδική αγωγή και εργάζεται ως καθηγήτρια μουσικής σε Ειδικό Γυμνάσιο/Λύκειο.  Παράλληλα συνεργάζεται με ιδιωτικούς φορείς (νοσοκομεία, κέντρα θεραπειών κ.α.) πραγματοποιώντας μουσικοθεραπευτικές συναντήσεις με παιδιά και ενήλικες.Είναι μέλος του Ελληνικού Συλλόγου Πτυχιούχων Επαγγελματιών Μουσικοθεραπευτών. Aσχολείται επίσης με τη δημιουργία και υλοποίηση δημιουργικών εργαστηρίων και εκπαιδευτικών προγραμμάτων με εργαλείο τη μουσική και διάφορες άλλες μορφές τέχνης, εξετάζοντας τη διαθεματική τους σχέση με άλλα αντικείμενα. Οι καλλιτεχνικές και παιδαγωγικές της ανησυχίες περιλαμβάνουν την ενασχόληση με την αφρικάνικη κουλτούρα μέσω του χορού, του τραγουδιού και άλλων μορφών τέχνης, την υλοποίηση διάφορων μουσικοθεατρικών project, την αφήγηση λαϊκών παραμυθιών, την εξερεύνηση και την ενασχόληση με τη λαογραφία της Ελλάδας και άλλων χωρών, το τραγούδι και τη συμμετοχή της σε μουσικές παραστάσεις.

danai.jpg
Δανάη Μαρίνου

Η Δανάη Μαρίνου είναι πτυχιούχος του τμήματος Μουσικών Σπουδών Αθηνών, πτυχιούχος Πιάνου και Ανώτερων Θεωρητικών (Αντίστιξη και Φούγκα) και κάτοχος δύο Master in Education, Τεχνολογίες της Πληροφορίας και Επικοινωνίας για την Εκπαίδευση από το ΤΕΑΠΗ Αθηνών και Ειδικής Αγωγής από το Πανεπιστήμιο Λευκωσίας. Έχει διδάξει σε δημοτικά, γυμνάσια, Ι.Ε.Κ. και μουσικά σχολεία της Ελλάδας ενώ είναι διορισμένη στην δημόσια εκπαίδευση ως μουσικός σε Ειδικά Σχολεία. Τα τελευταία χρόνια έχει διδάξει σε διεθνή σχολεία των Ηνωμένων Αραβικών Εμιράτων και του Ηνωμενου Βασιλείου. Η πολυετής της πείρα με χορωδίες και ορχήστρες αλλά και το πάθος της για την μουσική και τις live performances είναι έκδηλη στην διδασκαλία της με σκοπό την ενεργό συμμετοχή και έκφραση των μαθητών, παιδιών και ενηλίκων.

photo aeriko 1.jpg
Κατερίνα Πέτσα

Η Κατερίνα Πέτσα είναι τελειόφοιτη του Τριετούς Επαγγελματικού Κύκλου Σπουδών (Μετεκπαίδευση) στην Μουσικοκινητική Αγωγή Carl Orff, της Σχολής Μωραΐτη, σε συνεργασία με το Orff Schulwerk – Forum (OSF). Είναι κάτοχος διπλωμάτων χορού από τη Βασιλική Ακαδημία Χορού της Αγγλίας και την BFS Academy.

Πέραν των σπουδών της έχει παρακολουθήσει αρκετά σεμινάρια σχετικά με τη μουσικοκινητική αγωγή, τον χορό, την ψυχολογία του βρέφους και του παιδιού.

Τα τελευταία χρόνια έχει εργαστεί ως δασκάλα μουσικοκινητικής αγωγής με βρέφη 0-2 ετών. Παράλληλα, έχει εργαστεί εθελοντικά ως δασκάλα μουσικοκινητικής (προσέγγιση Orff-Dalcroze) και χορού στο Δίκτυο για τα Δικαιώματα του Παιδιού σε παιδιά ηλικίας 3-9 ετών.

Επίσης, έχει διδάξει δημιουργικό χορό και μουσικοκινητική αγωγή στο πλαίσιο πρακτικής άσκησης στη Σχολή Μωραΐτη και στο ΚΔΑΠ του δήμου Ρέντη σε ηλικίες 6-8 ετών.

Βασικό στοιχείο των μαθημάτων της αποτελούν το βίωμα και η εξερεύνηση μέσα από τον μουσικό και κινητικό αυτοσχεδιασμό, αλλά και το δημιουργικό παιχνίδι.

Επιπρόσθετα στοιχεία που αξιοποιούνται στα μαθήματά της είναι τα ρυθμικά, μελωδικά και αυτοσχέδια μουσικά όργανα, όργανα της ορχήστρας Orff, το τραγούδισμα, το body music, η θεατρική και εκφραστική κίνηση, η ζωγραφική, τα διαφορετικά είδη μουσικής και χορού.

Επιπλέον, ως πτυχιούχος Γεωγράφος με Μεταπτυχιακό στη Γεωπληροφορική, συχνά διοργανώνει διαθεματικά μαθήματα, στα οποία η Τέχνη συναντά την Επιστήμη.

37200803_652614891748967_1184509597499523072_n (1).jpg
Μαρία-Ειρήνη Sackey

Η Μαρία-Ειρήνη Σακέι, κατάγεται από την Γκάνα και έχει μεγαλώσει στην Αθήνα.
Στο κομμάτι του χορού, ξεκίνησε στην ηλικία των 2 σε μικρά φεστιβάλ που πραγματοποιούνταν στην Αθήνα και αλλού μέχρι που μπήκε στην ομάδα

Ubuntu Dance and Drums. Στην ομάδα αυτή ασχολούνται κυρίως με τους παραδοσιακους αφρικανικους χορούς. Μέσω της ομάδας άρχισε να ασχολείται τόσο με τις παραδοσιακές χορογραφίες από διάφορες χώρες της Αφρικής όσο και με το  το Afro dance και να διδάσκει στην Αθήνα σε διάφορα μέρη.

Συμμετέχει ενεργά στον σύλλογο Vana ba Africa και τις εκδηλώσεις του και χορεύει με τις ομάδες Ubuntu Dance and drums, Ethiopian Dance, YoA Dancers και Gumboot Trio Dance.

Στην Ομάδα τους Αερικού έχει δημιουργήσει ένα dance group στο  οποίο γνωρίζουμε χορογραφίες βασισμένες σε παραδοσιακούς ρυθμούς και χορούς της Αφρικής από χώρες όπως η Γουινέα, το Μάλι, η Γκάνα, η Νότια Αφρική, η Αιθιοπία και άλλες.
 

300632921_193379173112229_7441230986886008169_n.jpg
Demelza Οικονόμου

Η Demelza έχει καταγωγή από Νιγηρία, Αγγλία και Ελλαδα. Γεννήθηκε Λονδίνο και σε μικρή ηλικία ήρθε Ελλάδα όπου και μεγάλωσε. Ξεκίνησε με τον χορό από πολύ μικρή ηλικία και συγκεκριμένα με φλαμένκο στο οποίο εξελίχθηκε επί 10 χρόνια. Στη συνέχεια δοκίμασε διάφορα style όπως commercial, dancehall, hip hop, funky jazz και πολλά άλλα . Όμως ένα ήταν το πάθος της, το Afro dance. Πέντε χρόνια πριν ξεκίνησε να παρακολουθεί σεμιναρια online από χορευτές όπως τους Blaakow , Patience, Sherry Silver. Τα τελευταία δύο χρόνια έχει πάρει μέρος στο workshop aye afro dance festival Turkey με τους τοπ καθηγητές στην afro house και afro beat σκηνή, Willy Noir , Precious Alvares (world of afro) , Vins Crespo.Κατά καιρούς κάνει εμφανίσεις σε αφρικανικα φεστιβάλ όπως αυτό της  Vana ba Africa αλλά και το project των Afro Greeks όπου έγινε performance στο Ζάππειο. Έχει  συνεργαστεί με αρκετούς τραγουδιστές της ελληνικής σκηνής οπως Φουρέιρα, Κατερίνα Στικούδη, Josephine. Στην παρούσα φάση συνεργάζεται με τον afro καλλιτέχνη στην Ελλάδα Ofili Franc.

βιογραφικο_Νεκταριος_Βαλβης__page-0001.jpg
Νεκτάριος Βάλβης

Ο Νεκτάριος Βάλβης είναι Εικονογράφος, Σχεδιαστής Κόμικ και Μηχανικός Περιβάλλοντος. Παράλληλα έχει παρακολουθήσει εκπαιδευσεις, σεμινάρια, εργαστήρια σε διάφορους τομείς των τεχνών όπως το σκίτσο, την δημιουργική γραφή, το animation,  τη ζωγραφική, τη μουσική κ.α. και συμμετέχει στο Chaniartoon Fest. 

Όπως λέει και ο ίδιος " Δεν θυμάμαι πότε ακριβώς ήταν που κόλλησα το μικρόβιο της τέχνης. Ένα, όμως, είναι σίγουρο. Ότι ένιωσα μια ζεστασιά. Όλα μπήκαν στη θέση τους. Έτσι νιώθω ακόμα και θέλω να το μεταδώσω με τον ίδιο ενθουσιασμό!"

unnamed.jpg
Καλλιόπη Λιαδή

Η Καλλιόπη Λιαδή γεννήθηκε στην Αθήνα και κατάγεται από τη Χίο. Σπούδασε ζωγραφική στο Brooklyn College (CUNY) στη Νέα Υόρκη, έχει παρακολουθήσει σεμινάρια για τη διδασκαλία εικαστικών σε παιδιά και για την πολιτιστική διαχείριση και έχει κάνει πολλές διαφορετικές διαδρομές στο χώρο της δημιουργικής έκφρασης (διδιασκαλία εικαστικών σε παιδιά, συμμετοχή σε θεατρικές ομάδες και μουσικά σχήματα, θέατρο, παραγωγή και διοργάνωση πολιτιστικών εκδηλώσεων, επιμέλεια εκθέσεων κ.ά). Όσες ολοκληρώθηκαν είχαν αίσιο τέλος, ενώ κάποιες εξελίσσονται ακόμα. Σημαντικοί σταθμοί ήταν η εγκατάσταση της στη Χίο και η «Αίθουσα Τεχνών Καλλιόπη» (2006 – 2013). Τα τελευταία τέσσερα χρόνια μπήκε στον κόσμο της αφηγηματικής τέχνης που τώρα εξερευνά. Το 2016 ολοκλήρωσε το διετές πρόγραμμα της Σχολής Αφηγηματικής Τέχνης του Κέντρου Μελέτης και Διάδοσης Μύθων και Παραμυθιών. Πιστεύει στο φως, στη συνεργασία και στην καλή διάθεση.

Ελένη Σιδηροκαστρίτη CV kids_page-0001.jpg
Ελένη Σιδηροκαστρίτη
18835886_10213507433544557_511957475900957233_n.jpg
Γιώργος Αναγνωστόπουλος
18740801_1501227993270714_43427392423165
Νίκος Σταμούλης

O Νίκος Σταμούλης γεννήθηκε στη Θεσσαλονίκη στις 29/09/1978. Τα πρώτα του μουσικά ακούσματα ήταν σε πολύ μικρή  ηλικία, όταν ο παππού του, ο οποίος καταγόταν από την Ανδριανούπολη της Τουρκίας, έπαιζε συχνά δίσκους από μουσική της Πόλης και ελληνικής παραδοσιακής στο σπίτι. Σε ηλικία 15 χρονών αρχίζει να ασχολείται με τη κιθάρα και το τραγούδι, αλλά γρήγορα τον κερδίζουν τα παραδοσιακά κρουστά, με τα οποία ασχολείται μέχρι και σήμερα. Έχει παρακολουθήσει μαθήματα κρουστών και φωνητικής στο Ωδείο Γαλαξίας και αργότερα στο ωδείο Εν Χορδαίς στη Θεσσαλονίκη . Το 2007 εισέρχεται στο ΤΕΙ Λαικής και Παραδοσιακής Μουσικής του ΤΕΙ Ηπείρου στην Άρτα, όπου μαθητεύει και συνεργάζεται με μουσικούς όπως ο Δημήτρης Μυστακίδης, ο Φώτης Σιώτας, ο Απόστολος Τσαρδάκας, Λευτέρης Παύλου κ.α. Αυτή τη περίοδο διαμένει στην Αθήνα όπου εργάζεται σαν μουσικός και έχει συμμετάσχει μεταξύ άλλων στη θεατρική παράσταση ‘’Τρωάδες : H Τραγωδία των Ηττημένων¨, στο Σύγχρονο Θέατρο,  στο Φεστιβάλ Παραμυθιού στο Θέατρο Παραμυθίας με την Ομάδα Έκφρασης Αερικό, ενώ επίσης ενεργεί ως εισηγητής Μουσικού Εργαστηρίου με θέμα τα Κρουστά και  ο Ρυθμός στην Ελλάδα σε διάφορα σχολεία μέσης εκπαίδευσης. 

19702798_1763090017040452_35604556720127
Άννα Σαρούκου

H Άννα Σαρούκου γεννήθηκε το 1990 και μέχρι τα χρόνια της ενηλικίωσης έζησε πλάι στη θάλασσα και τον ήλιο. Ίσως αυτό να εξηγεί τη σύνδεση και τη μεγάλη της αγάπη για την ελευθερία των φυσικών τοπίων και των χρωμάτων. Αποτελεί ιδρυτικό μέλος του project ¨Νομαδική Yoga¨, ενώ τον Φλεβάρη του 2015 ολοκληρώνει το εκπαιδευτικό πρόγραμμα Δασκάλων Hatha Yoga RYT 200 (Yoga Alliance) και τον Ιούνιο του 2016 πιστοποιείται ως Kids Yoga Instructor (Flower Kids Yoga - module I). Σε συνέχεια της ενασχόλησής της με την παιδική yoga τον Σεπτέμβριο του 2017 θα παρακολουθήσει τo πρώτο εκπαιδευτικό πρόγραμμα που θα διεξαχθεί στην Ελλάδα "Yoga for Children with Autism and Special Needs" από την Shawnee Thornton Hardy και με την πιστοποίηση του διεθνούς οργανισμού Yoga Alliance. Ακολουθώντας το δρόμο της συνεχής εκπαίδευσης τον Απρίλη του 2017 συμπληρώνει 25h training με την Μπέτυ Παπαδοπούλου στην Yin Yoga & Creative Flow, ενώ το Νοέμβριο του 2016 παρακολουθεί το επιμορφωτικό σεμινάριο "Yoga κατά τη διάρκεια της κύησης" με εισηγήτριες την Σταυρούλα Κατσίνα και τη Μαρία Μουχταρίδου.  

 

Συνεργαζόμενη κατά τη διάρκεια των τελευταίων επτά ετών με παιδικούς σταθμούς, χώρους δημιουργικής απασχόλησης, εταιρίες και ανεξάρτητους οργανισμούς εκπαιδευτικών προγραμμάτων για παιδιά θεωρεί ότι η πηγή της έμπνευσης και της δημιουργικότητας τόσο σε ένα πλήρες μάθημα yoga, όσο και σε απλές καθημερινές ενασχολήσεις προκύπτει από απλά βλέμματα και ειλικρινή χαμόγελα. Παράλληλα, ανακαλύπτει πως οι προηγούμενες σπουδές της πάνω στις κοινωνικές και ανθρωπιστικές επιστήμες μπορούν να συνδυαστούν σε πλήρη αρμονία με την αγάπη, τη μαθητεία και τη διδασκαλία της yoga.


Έχει παρακολουθήσει workshops forrest yoga inversions and arm balances, jivamukti yoga strengthening & flexibility, acro yoga, arm balances, διαχείρισης συμπεριφορών και ashtanga vinyasa traditional masterclass με τον Timo Jimenez. Αρθρογραφεί σε εβδομαδιαία βάση ως yoga instructor στο site www.flust.gr, ενώ αναζητά διαρκώς νέες γνώσεις και εμπειρίες γύρω από την πρακτική της yoga. Στις κύριες ενασχολήσεις της συνυπάρχουν οι αγάπες για τις πολυπολιτισμικές κουλτούρες, η διαρκώς μετακινούμενη κοινωνία και ο τρόπος που εν τέλει όλα αυτά εκφράζονται και αποτυπώνονται επάνω στο κάθε σώμα. Εκεί εισέρχεται και η yoga ολοκληρώνοντας αυτό το συνεχές ταξίδι...

Ο Γιώργος Αναγνωστόπουλος ξεκίνησε τις μουσικές του σπουδές το 1997 και έκτοτε δεν έχει σταματήσει να εμπλουτίζει τις γνώσεις του μέσα από εκπαιδεύσεις και σεμινάρια. Έχει ολοκληρώσει σπουδές πάνω στα Παραδοσιακά Κρουστά και την Ρυθμολογία της Ανατολικής Μεσογείου με σπουδαίους δασκάλους όπως τον Στέφανο Αγιόπουλο και τον Βαγγέλη Καρίπη. Παράλληλα έχει γνωρίσει τα afro-latin κρουστά μέσα από μαθήματα που έκανε με τον Νίκο Καρατζά.

Έχει ολοκληρώσει εκπαιδευτικούς κύκλους και σεμινάρια πάνω στα παραδοσιακά και τα περσικά κρουστά και έχει πραγματοποιήσει εκπαιδευτικά ταξίδια και masterclass με τους σπουδαίους μουσικούς Zohar Fresco, Mehmet και Hamdi Akatay.

Από το 2002 συμμετέχει σε πολιτιστικές εκδηλώσεις, συναυλίες και μουσικά σχήματα ελληνικής Παραδοσιακής και Έντεχνης μουσικής. 

Έχει συνεργαστεί με καλλιτέχνες όπως οι Νίκος Ξυδάκης, Haig Yazdjian, Νικός και Γιασεμή Σαραγούδα, Μπάμπης Γκολέ  κ.α. 

bottom of page